Cykellygter

Cykellygter på, selvom det kun er halv-mørkt?

Jaja, det kan da godt være det ikke ser så smart ud, men hellere være lidt usmart, end at ende i trafikulykke, ikke?

Der findes dog en grundregel for hvornår, man skal tænde sine cykellygter – Nemlig når gadelygterne er begyndt at lyse. Dette er kun en grundregel, og der kan ofte være behov for, at du tænder dine cykellygter, selvom gadebelysningen ikke er tændt endnu. Ligesom med alt andet i trafikken, så er det vigtigt at bruge sin sunde fornuft, fremfor “uskrevne” regler.

Politiet kan sagtens give dig en bøde for ikke, at bruge cykellygter, selvom gadebelysningen ikke er tændt endnu. For at Politiet skal kunne give dig en bøde, skal du have kørt uden cykellygter i lygtetændingstiden”.
CykellygterLygtetændingstiden strækker sig fra solnedgang til solopgang, hvilket altså må siges at være den officielle regel: Er solen stadig på himlen, når du cykler = Ingen grund til cykellygter – Er solen gået ned, når du skal til at cykle = På med cykellygter.

Der findes forskellige særtilfælde, hvor Politiet gerne må give dig bøder, selvom solen står højt på himlen. I usigtbart vejr, så som tåge og tæt snevejr, har Politiet også lov til at give dig en bøde for ikke at køre med cykellygter.

Køb lovlig cykellygter her:

Hvilke typer cykellygter findes der og hvad er de bedste at bruge?

Der findes mange forskellige typer af cykellygter. I denne artikel vil vi kigge nærmere på de to overordnede typer; Den lille med elastik og den fastspændte.

De fastspændte

De fastspændte cykellygter er gode fordi, at du altid har dem hvor de skal være – Nemlig på din cykel!

Med den lille cykellygte med elastik omkring, tager du typisk cykellygterne af, når du er færdig med at bruge dem. Det betyder selvfølgelig også, at der er risiko for, at du glemmer at tage dem med, når du skal ud af huset – Og så opdager du det jo først, når du rent faktisk skal til at bruge dem.

Cykellygter

Med de fastspændte cykellygter vil du være sikker på, at lygterne altid lyser i lige præcis den retning, som de skal. I princippet er der ikke nogenulemper ved de fastspændte cykellygter, pånær den lille ting, at nogle måske gerne vil holde deres cykel ren for alverdens unødvendige ting (som en cykellygte jo er, når du ikke bruger den).

Den lille med elastik

Denne cykellygte er meget populær, og bruges af de fleste. Det skal dog hurtigt siges, at denne type af cykellygte for nylig er blevet ulovlig, og det derfor ikke anbefales, at du stadig bruger disse – Vi vil dog alligevel komme ind på hvilke fordele og (bestemt også) hvilke ulemper, denne lille cykellygte har.

Fordelene ved denne type af cykellygte er helt klart dens størrelse – Du kan have både forlygte og baglygte i din lomme, og behøves ikke at lade dem sidde på din cykel, hvis du nu synes det ser grimt ud.
Ulemperne ved denne cykellygte er, at den er svær at sætte fast, så den fungerer ordentligt. Mange sætter denne type af lygte på, så den blot hænger og dingler, og nærmest udelukkende lyser ned på vejen – Hvilket jo ikke er til ret meget gavn.

Cykellygter

På grund af lygtens meget lille størrelse, har den samtidig også meget svært at bringe en kraftig belysning. Lygten kan på ingen måde anbefales, at bruges på steder, hvor der ikke i forvejen er gadebelysning – Det er den simpelthen ikke kraftig nok til.

Hvis du alligevel synes, at denne type cykellygte er det bedste valg for dig, så husk at vær opmærksom på hvor selve lyset peger hen, når du tænder den. Det kan godt være lidt svært, at sætte denne type lygte ordentligt, da det både er muligt for den at lyse ned/op og til højre/venstre.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (3 votes cast)
Cykellygter, 3.0 out of 5 based on 3 ratings